Böcker

Zenlogo

“På denna sida visas böcker, främst novellsamlingar som Zen Zat gett ut. De kostar alla 100 kronor (inkl moms) plus portokostnad (inkl portomoms) och kan beställas via zenzat@telia.com. De beställda böckerna levereras med faktura. Vid köp av flera böcker kan vi komma överens om ett lägre pris.

Hololand

Vem Erik Ivar Holola är vet inte ens Zet Zat. De personer som hittills beskyllts för att stå bakom pseudonymen är Jean Bolinder, Ahrvid Engholm, Bertil Falk och Per Olaisen, men ingen medger skuld till dessa lysande noveller, som måste betecknas som nyskapande. Novellerna publicerades under en tioårsperiod i tidskriften CDM. Det kom ungefär en novell om året, här samlade till en bok. Spänn fastsäkerhetsbältena, för det här är en svindlande resa i alla avseeden. Språkligt, motivmässigt, intrigmässigt, långt ifrån litterär vardagsmat. Författaren spänner över en rad olika genrer samtidigt. Samlingen släpptes 2012. Boken inleds med en intervju utförd av Per Olaisen. Vem tror Du att Erik Ivar Holola är?

001.Blanche

Lars Blom och andra felande deckarlänkar av August Blanche (1811-1868) är en samling kriminalnoveller. Det var snudd på att August Blanche med sina noveller skapade deckaren. I novellen ”En mörk historia” ägnar sig faktiskt August Blanches hyrkusk åt detektering, men det leder inte till att någon åker fast. Man bara anar att brottslingen är en svartsjuk medlem av den diplomatiska kåren i det dåtida Stockholm. Novellen går balansgång mellan kriminalskrönan och deckarberättelsen. Klassikern “Lars Blom” i genren gå-upp-i-rök upptäcktes av deckarspecialisten Johan Wopenka. Den utspelar sig i Skåne.Omslaget av Nicolas Krizan.

000.Engholm

Novellsamlingen Mord på månen av Ahrvid Engholm (1959) med förord av Niklas Järvstråt har fått beröm av vår astronaut Christer Fuglesang. Novellen ”Ledtrådar” har publicerats flera gånger i Sverige samt på engelska i Danmark, Kanada och USA och nu senast har långnovellen “Mord på månen” översatts till tjeckiska. Deckarspecialisten Johan Wopenka har sagt att ”Ledtrådar” blivit något av en modern klassiker. Samlingen utspelar sig i ett underjordiskt (undermåniskt) samhälle på månen. Samlingen tog snabbt slut men den finns i nytryck. Omslaget är en kombination av bilder från NASA.

002.EJE

Smaragd med briljanter av Anders Eje (pesudonym för globetrottern Axel Essén 1880-1951) innehåller tio noveller, varav fem som handlar om amb. Juv. A.-G. Valentin som ibland agerar privatdetektiv. De skrevs på beställning av Lektyr 1938. Litteraturvetaren Dag Hedman har skrivit efterordet. Och omslaget, där amb. juv. A.-G. Valentin lyfter på hatten,  är tecknat av Gunnar Widholm. Samlingen är slut, men ett nytryck kanske kan bli aktuellt.

004.Scheutz

Torsten Scheutz (1909-2004) var på sin tid en av de bästa novellisterna bland de många utmärkta författarna i den kolorerade veckopressen. Han var med om tre flyghaverier och flög dynamit till guldgruvor i Sydamerika före det andra världskriget. I USA hittade han en bok om att skriva och hemkommen till Sverige inledde han sin författarkarriär 1939. Novellerna ”Pärlkorset”  (i Allers 35/1950) och ”I vårt hus” (i Vecko-Revyn 1954), som filmatiserades med en ung Lena Nyman i huvudrollen under filmtiteln Farligt löfte (1955), får betecknas som klassiker. Omslaget är av Nicolas Krizan.

003.Lönnerstrand

Sture Lönnerstrand (1919-1999) var en pionjär i flera avseenden. Med en lång rad faktasier i Levande Livet åren 1943-1945 stadfäste han sin position som den förste moderne svenske författaren av fantasy och science fiction. Han gjorde avstamp i de amerikanska pulpmagasinens osminkade attityd att allt kan hända och han pennade sina skrönor med aldrig sinande fantasi. Han skrev när det fortfarande var tillåtet att dra på med vilka vanvettigheter som helst innan genrens former påverkades av finlitterära tvångströjekrav på återhållsamhet och stringens. I Den siste iguanodon finns de tio första novellerna från Levande Livet med ett efterord av Bertil Falk. Omslaget (en scen i novellen ”Den siste iguanodon”) är gjort av Levande Livets utomordentlige hustecknare Allan Löthman. En fortsättning med ytterligare tio noveller är under produktion med ett förord av John-Henri Holmberg.

005.Wingenfeldt

Arne Wingenfeldt (1914-1996) var en av vårt lands många brödfödesförfattare. Han skrev noveller om kommissarie Stig Lenker, däribland ”Det stängda rummet”, som också är titeln på denna novellsamling med 19 noveller, därav 7 med Stig Lenker och 4 om Palle Björks detektivbyrå. Förord av Bertil Falk. Novellerna i denna samling stod ursprungligen i Levande Livet, Lektyr, Rekordmagasinet och Tidsfördrif. Omslag av Iris Brinkborg.

Paradisvägen

Kjell E. Genberg, nestorn bland underhållningsförfattare under andra halvan av 1900-talet och alltjämt i full swing. I novellsamlingen Paradisvägen demonstreras hans mångsidighet både när det gäller val av genre och val av stil. Han rör sig mellan det burleska och det allvarliga. Han pendlar obehindrat från den gamla vilda västern till det moderna samhället. Hans utmärkta Ben Hogan-romaner var på sin tid stora kioskhändelser. I den här samlingen ingår den enda Hogan-novellen som han  pennade. Den skrevs på 20 minuter övervakad av tidningen Se:s reporter och fotograf, som ville kolla om han verkligen skrev så snabbt som det påstods.

1 Response to Böcker

  1. Anna-Mi says:

    En mycket trevlig blogg! Har sällan haft en så läraktig “elev” som lärt sig wordpressverktyget så snabbt och elegant. Jag undrar vad det beror på… 🙂

Leave a comment